ponedjeljak, 28. siječnja 2013.

Umakanje

Jedan od najjednostavnijih i najstarijih načina pravljenja svijeća jest umakanjem stijenja u smjesu rastopljenog voska. No takav način pravljenja svijeća zahtijeva strpljenje jer se svijeća postupno povećava, sloj po sloj. Odrežite znatno dulji stijenj od željene duljine svijeće, a potom pronađite posudu u koju će stati čitava duljina stijenja. Posudu postavite u drugu posudu s vodom, napunite je voskom i zagrijte vodu kako bi se rastopio. Umočite stijenj u rastopljeni vosak, izvadite ga i nategnite da bude ravan pa držite da se stvrdne. Nastavite umakati stijenj sve dok ne dobijete željeni promjer svijeće. Donju polovicu umačite više nego gornju polovicu kako bi svijeća dobila stožast oblik.


ponedjeljak, 21. siječnja 2013.

Izrada

U dvostrukoj posudi zagrijte vosak, tako da se vosak u gornjoj posudi polako rastapa na vodenoj kupelji u donjoj posudi ako upotrebljavate metalne ili staklene kalupe, zagrijte vosak na 98 C stupnjeva, no ako upotrebljavate plastične kalupe, zagrijte ga na 83 C. Izmjerite temperaturu termometrom za topljeni šećer zakvačenim za unutarnji rub posude. Kao kalup može poslužiti svaka kartonska kutijica, staklenka ili limenka odgovarajućeg oblika, a ukrasne svijeće mogu se napraviti pomoću plastičnih kalupa kupljenih u hobi trgovinama. Upotrebljavate li metalne ili staklene kalupe, zagrijte ih na 43 C i lagano ih poprskajte silikonom prije no što ih napunite.

Materijal za izradu svijeća

U prodavaonicama sa opremom za razne hobije prodaju se kalupi i osnovni sastojci za izradu svijeća. Glavni sastojak je parafinski vosak, koji se može nabaviti kompaktan u manjim blokovima ili u zrnatom obliku. Materijal koji se naziva stearin obično se dodaje rastopljenom vosku kako bi svijeće bile tvrde, neprozirne i kako bi dugo gorjele. Uobičajena količina je 3 žlice stearina na 500 g voska. Ako upotrebljavate boje, najprije ih rastvorite u stearinu pa smjesu dodajte rastopljenom vosku. Parafinskom vosku također se mogu dodati male količine pčelinjeg voska kako bi svijeća dulje gorjela.